Vysoké Tatry hostia oddnes do nedele potápačov - filmárov

20.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 20. októbra (TASR) - S podtitulom Tatry pod vodou sa koná oddnes do nedele vo Vysokých Tatrách jubilejný 20. Medzinárodný festival potápačských ...
Vysoké Tatry 20. októbra (TASR) - S podtitulom Tatry pod vodou sa koná oddnes do nedele vo Vysokých Tatrách jubilejný 20. Medzinárodný festival potápačských filmov. Je súťažnou prehliadkou filmov a fotografií s tematikou života pod vodou a jeho ochrany.

Do súťažných kategórií film a video, diafón, diapozitívy, farebná a čiernobiela fotografia prihlásilo 45 autorov zo 14 krajín sveta vyše 240 prác. Najpočetnejšie zastúpenie majú Česká republika, Slovensko a Taliansko.
Výnimočnosť festivalu je v sprievodnom podujatí nazvanom Čisté vody. Po dvanásty raz budú potápači čistiť tatranské plesá. \"Predbežne sa prihlásilo asi sto potápačov. Ak prídu všetci, bude to rekord v dvanásťročnej histórii akcie Čisté vody, \" uviedol pre TASR koordinátor akcie Pavol Kráľ. Zatiaľ najviac - 86 potápačov čistilo plesá v roku 2000. Od začiatku sprievodnej akcie festivalu vynieslo 542 potápačov z dna tatranských plies 2403 kilogramov odpadkov.
Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov, v jubilejnom dajú organizátori priestor potápačom nielen v piatok, ale aj v sobotu. Čistiť budú vody Štrbského plesa, Nového Štrbského plesa, Popradského i Velického plesa. Medzi prihlásenými je aj potápačská legenda Gerhard Zauner z Rakúska či jeho krajanka Edith Altenbergová.
Výsledky festivalovej súťaže vyhlásia v sobotu večer a bodkou za podujatím bude nedeľné premietanie víťazných filmov.
 

Vyberte región

mark